Rode Kruis

rodekruis

Wie kan bloed geven?

Als uit de medische vragenlijst van een kandidaat-donor blijkt dat er een risico is op overdracht van besmettelijke aandoeningen zoals aids of hepatitis, zal de donor geweigerd worden.

De selectiecriteria voor bloedgevers bepaalt het Rode Kruis in alle objectiviteit op basis van statistische gegevens. Om kwaliteitsbloed te kunnen leveren, sluiten we alle mogelijke risicofactoren uit om de veiligheid van het bloed te maximaliseren. Daarbij vellen we geen oordeel over de geaardheid of het gedrag van kandidaat-bloedgevers.

Ook mensen die bepaalde geneesmiddelen innemen, bepaalde vaccinaties hebben toegediend gekregen, aan bepaalde ziektes lijden, allergisch of koortsig zijn, kunnen geweigerd worden.

Twijfel je of je in aanmerking komt om donor te worden? Aarzel dan niet om in alle vertrouwen met de arts van het bloedtransfusiecentrum te overleggen.

Je mag enkel bloed geven tot 70 jaar als je in de 3 jaar voor je 66e verjaardag een bloed-, plasma- of bloedplaatjesgift hebt gedaan. De bloedafname gebeurt altijd onder dokterscontrole en met speciaal daartoe opgeleid medisch personeel.

Bloed kan niet worden aangemaakt in laboratoria en kan maar 35 dagen bewaard.

Het Rode Kruis zorgt dat er voldoende bloed voorradig is, maar heeft, om zijn “voorraad” op peil te houden, toch altijd donors nodig.

Daarom vragen wij gezonde mensen, tussen de 18 – 70 jaar om mee te doen aan de bloedinzamelingen van de Rode Kruis afdeling Voeren in de Sportzaal van de Provinciale School, Hoeneveldje 2, 3798  ‘s-Gravenvoeren.

Bloed geven doet mensen leven!